Regenwaterrecuperatie: Toepassingen


5 Toepassingen van Regenwaterrecuperatie

recupereren regenwater

Regenwaterrecuperatie

In een wereld waar het milieu steeds meer bedreigd wordt door schaarste, is het een goede zaak om op zoek te gaan naar milieuvriendelijke alternatieven. Water is een kostbaar iets (en het wordt steeds kostbaarder), dus waarom niet beginnen met regenwaterrecuperatie om zowel waterverspilling als hoge kosten te vermijden?
Regenwaterrecuperatie kent vele toepassingen, het is een goede manier om bij te dragen aan het milieu, onze gezondheid én onze portemonnee. Hieronder volgen enkele voordelen en toepassingen van regenwater.

De voordelen van regenwaterrecuperatie

1. Regenwater is zacht

Regenwater is ‘zachter’ dan leidingwater: er zit minder kalk. Kalk kan immers zowel de gezondheid als kranen en leidingen beschadigen. Het zogenaamde energie-rendement van toestellen zoals een wasmachine zal bij gebruik van regenwater hoger liggen. Er kan geen kalksteen gevormd worden die verstoppingen veroorzaakt en de overdracht van warmte belemmert.

2. Minder gebruik van agressieve detergenten

Het overmatig gebruik van detergenten en wasproducten is niet alleen duur, het is ook schadelijk voor het milieu. Gebruik maken van regenwater kost minder en is heel wat milieuvriendelijker.

3. Besparen op water

Ook op leidingwater kan u besparen als u meer gebruik maakt van regenwater. Gebruik regenwater voor dagelijkse huishoudelijke taken en om het toilet door te spoelen. Zo bespaart u heel wat water en zal uw waterfactuur drastisch dalen.

4. Regenwater is goedkoop

Het hoeft niet vermeld te worden dat regenwater veel goedkoper is dan leidingwater. U betaalt er immers geen cent voor! Een degelijke installatie om het water op te vangen is wel een aanzienlijke kost, maar het uiteindelijke rendement van het opgevangen water (en het effect daarvan op uw waterfactuur) maakt die investering méér dan goed.

Waarvoor gerecupereerd regenwater gebruiken?

Uit de voorgaande tekst blijkt dat het gebruik van regenwater alleen maar voordelen heeft.
Het heeft ook tal van toepassingsmogelijkheden in het huishouden maar ook daarbuiten.
Zo is het mogelijk om op dagelijkse basis te besparen en bij te dragen aan het milieu. Onderstaande toepassingen moeten een beeld geven van de mogelijkheden:

1. Gebruik regenwater voor de wasmachine

Zoals reeds werd vermeld kan regenwater gebruikt worden om er de was mee te doen en het biedt zelfs enkele voordelen in vergelijking met leidingwater. Zo is het water veel zachter, waardoor de wasmachine minder snel stuk zal gaan en het energetische rendement veel hoger zal liggen. Daarbij zorgt de zachtheid van het water er ook voor dat gewassen kledij letterlijk zachter aanvoelt. Regenwater is dus duurzaam én het zorgt daarbij voor meer comfort.

2. Regenwater in de tuin

Vaak hebben mensen niet door hoeveel water ze dagelijks eigenlijk gebruiken. Vooral het waterverbruik in de tuin kan snel tot in de tientallen liters oplopen. Denk maar aan het besproeien van het gazon, de planten water geven of het terras schoonmaken. Emmers en emmers vliegen er door, daarom is het dan ook een goed idee om gratis regenwater te gebruiken. Het regenwater bewijst ook hier een betere optie te zijn dan gewoon leidingwater: deze laatste is immers niet bepaald de gezondste keuze voor planten en bomen door de aanwezigheid van restmineralen zoals kalk en magnesium.

3. De auto wassen met regenwater

Nog zo’n bezigheid waarbij vaak overbodige liters water verbruikt worden, is het wassen van de auto. Waarom de volgende keer dat u uw wagen een schoonmaakbeurt geeft geen gebruik maken van regenwater? De auto wassen is immers een heel karwei en duurt toch enige tijd. Reken maar eens uit hoeveel leidingwater u daarvoor gebruikt.

4. Regenwater is niet drinkbaar

Voor zaken zoals de wasmachine, de planten water geven en de auto wassen klinkt het gebruik van regenwater een goed idee. De meesten onder ons zouden dergelijk water niet drinken. Het is zo dat regenwater niet gecontroleerd kan worden op de aanwezigheid van bacteriën en vervuilende stoffen. Dat is de reden waarom mensen liever op veilig spelen en stadswater drinken. In België is het trouwens verboden om regenwater te drinken.
Er wordt echter geëxperimenteerd met geavanceerde filtersystemen om het water drinkbaar te maken en schadelijke stoffen te elimineren. Zo krijgen ongewenste bacteriën geen kans en is het water schoon genoeg om er thee of koffie mee te zetten. Voorlopig blijft het bij experimenteren. Misschien komt daar in de toekomst verandering in.
Info: grondwater filter

5. Regenwaterrecuperatie voor hygiënische doeleinden

Douchen en baden in regenwater? Het kan, op voorwaarde dat het water grondig gefilterd wordt. Zo is er geen kans op besmetting door bacteriën en microben Om het toilet door te spoelen wordt er al snel 10 liter water verbruikt. Hier is het gebruik van regenwater dus erg logisch. De douche en het toilet voorzien van regenwater is de beste manier om waterverspilling tegen te gaan en de kosten van uw energiefactuur te drukken.

Tip: de beste airco zonder buitenunit kopen?

Regenwaterrecuperatie: besparen is van deze tijd

Regenwaterrecuperatie is dé manier om zowel uw eigen leven als dat van de hele wereld en het milieu beter en eenvoudiger te maken.
Soms worden grote dingen teweeggebracht door het nemen van kleine maatregelen. Deze voor de hand liggende maar efficiënte toepassingen van regenwater zijn daar ongetwijfeld het bewijs van.

Tips: medische matras | waterontkalking |