Voordelen regenwaterrecuperatie


Bent u aan het bouwen of renoveren? Alles over regenwaterrecuperatie

regenwater recupereren belgie

Regenwaterrecuperatie voor duurzamer waterverbruik bij renovaties

In een wereld waar milieubewust leven en duurzaamheid centraal staan, wordt regenwaterrecuperatie steeds populairder. De recuperatie van regenwater is een maatregel die elk huishouden zou moeten nemen. Het biedt immers enkel voordelen. Zo is het water – in tegenstelling tot leidingwater – kalkvrij en kan u er ook heel wat mee besparen. Daarbij is een dergelijk systeem eenvoudig te installeren en te gebruiken.
Gerecupereerd regenwater kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Steeds meer mensen doen er beroep op. Het onderstaand overzicht geeft goed weer wat de voordelen van regenwaterrecuperatie zijn en waarvoor dat water allemaal gebruikt kan worden in het huishouden.
Wie bouwt of verbouwt kan zijn woning energiezuinig maken door het nodige te voorzien om regenwater te recupereren.

Regenwater hergebruiken

We vinden ons water allemaal vanzelfsprekend, in landen zoals België regent het relatief veel waardoor we altijd een ruime voorraad regenwater kunnen aanleggen. Regen roept bij de meesten onder ons eerder een negatief beeld op dan een positief maar wie regenwater recupereert zal daar na verloop van tijd anders over denken. Regenwater hergebruiken kan een positieve invloed hebben op de waterfactuur. Het is immers volledig gratis. De recuperatie ervan wordt dan ook door steeds meer particulieren en bedrijven toegepast.

Wat is regenwaterrecuperatie?

Zoals de naam het zelf zegt, is regenwaterrecuperatie het opslaan van regenwater voor huishoudelijk gebruik. Vóór de uitvinding van de waterleidingen zoals we die nu kennen was dit eigenlijk de norm en werd regenwater beschouwd als iets normaals. Er zijn vandaag heel wat verschillende manieren om regenwater te recupereren. Denk bijvoorbeeld maar een gewone emmer die u buitenzet, een heuse regenton of een moderne recuperatie-installatie. Zo kunnen ook speciale tanks geplaatst worden om het regenwater op te vangen en te filteren. Dit wordt meestal ondergronds geplaatst.

De voordelen van regenwaterrecuperatie

Regenwaterrecuperatie biedt heel wat voordelen voor het huishouden maar ook voor het milieu.

1. Milieuvriendelijk

De recuperatie en het gebruik van regenwater is dé manier om duurzaam met water om te gaan. Zo wordt ons grondwater niet onnodig verspild.

2. Het water is kalkvrij

Hoewel gewoon leidingwater goed gefilterd wordt voor u het thuis kan gebruiken, is het vaak nog steeds rijk aan kalk. Voor de menselijke gezondheid kan het immers geen kwaad.
Deze kalk heeft wel een negatieve invloed op de levensduur van waterleidingen en verwarmingselementen in toestellen. Regenwater is echter kalkvrij, een extra voordeel.
Zo verlengt u de levensduur van tal van huishoudelijke apparatuur.

3. Financieel voordeel van regenwaterrecuperatie

Het hergebruiken van regenwater zorgt ervoor dat u heel wat kan besparen op de waterfactuur. Dit kan vergeleken worden met de besparing die u kunt doen dankzij bijvoorbeeld zonnepanelen waarmee u elektriciteit bespaart. Op maandelijkse basis kan een gezin van 4 personen zo tot wel 250 euro besparen!

Hoe recupereert men regenwater?

Eerst en vooral dient het water opgevangen te worden via het dak. Dat kan eenvoudig in een regenton, of meer geavanceerd in een regenwatertank in beton of kunststof.
Deze tank of reservoir wordt meestal onder de grond geplaatst. Zo kan de zwaartekracht zijn werk doen en is hij ook bestand tegen vorst en zonlicht. Moest de regentank ergens in de zon staan, dan zouden er zich al snel algen vormen in de tank. Vandaar dat zonlicht uit den boze is. Het water wordt met een pomp via de leidingen naar een of meerdere aftappunten geleid. De tank is dan aangesloten op een apart netwerk van leidingen.
Het is van belang dat het water uit de regentank zeker niet in aanraking komt met het stadswater. In tegenstelling tot stadswater wordt de kwaliteit van regenwater niet gecontroleerd. Het risico op besmetting door bacteriën en chemicaliën is veel groter dan bij stadswater.
Gelukkig bestaan hier oplossingen voor. Het regenwater is perfect veilig indien het gefilterd wordt. Als drinkwater wordt het echter afgeraden maar het kan perfect gebruikt worden voor tal van andere toepassingen zoals wassen, schoonmaken, de tuin besproeien, enz.
De meeste regenwaterrecuperatiesystemen maken gebruik van verschillende filters.
Door meerdere filters te combineren worden de toepassingsmogelijkheden groter.

Regenwater filteren

Regenwater bevat naast chemicaliën en bacteriën ook grof vuil, zoals takjes, bladeren en steengruis. Meestal wordt het water opgevangen via de dakgoot en zo komt er vanzelfsprekend heel wat vuil mee. Om dat grof vuil tegen te houden wordt er aangeraden om eerst een ‘voorfilter’ te plaatsen. Zo komt dat vuil niet in de tank terecht.
Een tweede soort filter die onmisbaar is, is een zogenaamde koolfilter. Die haalt de vervuiling efficiënt uit het water met behulp van actieve koolstof. De koolstof kan tal van stoffen uit het water halen via adsorptie omdat het een hoge adsorptiegraad heeft.
Niet alleen worden de schadelijke stoffen zo uit het water gehaald, het maakt het regenwater ook geurloos en kleurloos.
Een derde filtratietechniek is het filteren met behulp van UV-licht. Dankzij deze geavanceerde techniek worden de toepassingsmogelijkheden uitgebreid en kan regenwater ook gebruikt worden, bijvoorbeeld om in te baden en te douchen.

Leveranciers kiezen

Er zijn tegenwoordig heel wat bedrijven die regenwaterrecuperatiesystemen aanbieden.
Het komt erop aan om een bedrijf te kiezen die een jarenlange expertise kan voorleggen.
Een dergelijk recuperatiesysteem is een langetermijninvestering waar goed over nagedacht moet worden. Daarom is het belangrijk om te rade te gaan bij een vakman. Hoewel dit in eerste instantie kan doen afschrikken heeft het op lange termijn alleen maar voordelen en kan er heel wat bespaard worden.
De vele voordelen van gefilterd regenwater – nooit meer kalk in het water, milieuvriendelijk en goedkoop – maken de kosten die bij een dergelijke installatie horen dan ook meer dan goed. Het recupereren van regenwater hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, zoals hierboven werd bewezen. Kiezen voor een regenwaterrecuperatiesysteem is de veiligste en duurzaamste manier om van de voordelen van regenwater te kunnen genieten en is de investering dus méér dan waard.